Što predstavlja ERP? Koncept ERP sustava

Danas svaka tvrtka vodi svoje poslovanje pomoću softvera za obradu plaća, vođenje skladišta, kontrolu prodaje, marketinških troškova itd. Pronalazite li i svoju tvrtku u ovom opisu, no ipak niste zadovoljni jer imate osjećaj da nemate sve stvari pod kontrolom – knjigovodstvo tvrdi jedno, program u skladištu drugo, menadžment nešto treće…? Možda Vam treba kvalitetno poslovno ERP rješenje!

ERP (engl. Enterprise Resource Planning) sustavi se razvijaju već gotovo 60 godina i implementirani su u sve najveće svjetske tvrtke. ERP sustav predstavlja poslovno informatičko rješenje koje omogućava tvrtkama da automatiziraju i integriraju sve informacijske poslovne procese u jedan jedinstven sustav, i to je ključni alat za učinkovito upravljanje resursima svake naprednije tvrtke.

Kada neka tvrtka naraste i ima više (fizički) odvojenih odjela, dolazi do potrebe da se na jednom mjestu posjeduje zaokružen informatički sustav koji će s lakoćom i pouzdanošću integrirati i opsluživati sve dijelove dotične tvrtke. Svaki od odjela tvrtke u međusobnoj su poslovnoj ovisnosti jedan o drugome. Takvi odjeli, bitni za poslovanje tvrtke, u osnovi posjeduju vlastiti informatički sustav optimiziran za specifične potrebe odjela. Problem je u tome što bi svi ti odjeli trebali biti međusobno usklađeni kako bi poslovanje tvrtke bilo što funkcionalnije, a to obično nije lako izvedivo, pogotovo u većim tvrtkama.

 

Ono čemu služi ERP sustav jest integriranje svih pojedinih informatičkih sustava tvrtke u jedan cjeloviti sustav podijeljen u module, koji koristi jedinstvenu bazu podataka što različitim odjelima spomenute tvrtke omogućuje učinkovitije dijeljenje informacija s jasno izraženim ciljem – da svatko u tvrtci u svakom trenutku može doći do potrebne i kvalitetne informacije o tome što se zbiva u nekom drugom dijelu tvrtke. Sve to vodi ka boljem planiranju i većoj produktivnosti rada sa znatnom uštedom na vremenu i konačno – novcu.

Ukratko, tvrtka sa integriranim ERP sustav svom poslovanju omogućava:

  • povezivanje svih dijelova tvrtke u integriranu cjelinu
  • povećanje preglednosti i organiziranosti tvrtke
  • egzaktno praćenje i pregled informacija u stvarnom vremenu
  • povećanje količine korisnih informacija o poslovanju tvrtke
  • nekoliko stotina pa i tisuća različitih izvještaja o poslovanju
  • osuvremenjivanje poslovnih procesa
  • transparentnost poslovanja svih funkcija tvrtke
  • smanjenje troškova poslovanja – povećanje efikasnosti i profitabilnosti tvrtke
  • unapređenje kvalitete poslovnog sustava

Mi u Osječkoj Radionici Kvalitetnih Aplikacija prepoznali smo važnost i vrijednost posjedovanja jednog ovakvog poslovnog sustava u bilo kojoj tvrtci, te razvili vlastito, ORKA ERP poslovno rješenje, koje se sastoji od nekolicine modula pri čemu svaki modul može egzistirati samostalno, a zajedno funkcioniraju kao skladna cjelina.

 
>>Pogledajte više detalja o ERP poslovnom rješenju iz naše informatičke radionice

Themes and Plugins - Wordpress Commerce